Τα τοτέμ που διδάσκουν

Όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε τοτέμ, δεν είχαμε ιδέα αν θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί και πώς. Κι όμως. Όχι μόνο κατορθώσαμε υπό την επίβλεψη του εικαστικού του σχολείου μας,  κ.Κουκουγιάννη Χρήστου, να έχουμε στα χέρια μας ,σε σύντομο χρονικό διάστημα 3 τοτέμ σε φυσικό ανθρώπινο μέγεθος, αλλά πετύχαμε και τον ουσιαστικότερο στόχο μας που ήταν η βιωματική μάθηση και η ανάπτυξη οικολογικής αντίληψης στους μικρούς μαθητές μας.

Γιατί εκείνοι εκπόνησαν το έργο με πολλή συγκέντρωση και υπομονή. Και φυσικά εισέπραξαν και την μεγάλη ικανοποίηση της δημιουργικότητας.

Αφού συνέλεξαν τα απαραίτητα υλικά όπως: τενεκεδένια  αλουμινένια κουτάκια διαφόρων μεγεθών, πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά εφημερίδας, χαρτοταινίες και διάφορα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, έκαναν τα τοτέμ με τη σύμπραξη της θερμότητας και της κόλας πάντοτε με κανόνες κι επίβλεψη. Όταν αυτά πήραν μορφή, χρησιμοποιώντας διάφορα χρώματα έδωσαν πνοή στο έργο και «ζωντάνεψαν» τα υλικά προσθέτοντας με χαρτί διάφορες λεπτομέρειες όπως δόντια, μάτια και δάχτυλα. Το αποτέλεσμα με την αληθοφάνειά του διασκέδασε τόσο τους δημιουργούς του, όσο και τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου. Τα τοτέμ τοποθετήθηκαν σε σημεία που εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν: Επισημαίνουν στα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο τα δύσκολα κι επικίνδυνα σημεία, όπως οι σκάλες, στα οποία μετακινούνται πια με περισσότερη προσοχή. Και μία ακόμα κατασκευή με μπουκαλάκια έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών, γιατί και η ίδια απαρτίζεται από τέτοια. Είναι δε, αρκετά εντυπωσιακή γιατί  «φωνάζει» από μόνη της τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε, όταν το φως παίζει μέσα στα διαφανή της τοιχώματα.

Τα παιδιά για μια ακόμη φορά απέδειξαν ότι όχι μόνο είναι ικανά να δημιουργούν ευφάνταστες κατασκευές, αλλά και να συμμετέχουν έμπρακτα σε έργα και πρακτικές που μεταμορφώνουν έναν σημερινό  μαθητή σε αυριανό πολίτη με οικολογική συνείδηση κι ενδιαφέρον για την ασφάλεια των συνανθρώπων του.