Γιορτή Λήξης

                                    Σπορά αγάπης

Το σχολείο μας τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει γιορτές που να έχουν θεματική.Φέτος ήταν η έννοια της προσφοράς,της αγάπης,χωρίς αναζήτηση ανταλλάγματος.Στο πλαίσιο αυτό διαλέχτηκαν τραγούδια που υμνούν την αγάπη,διαχρονικά και με χιούμορ.Κάθε τραγούδι όταν είναι καλό υμνεί την προσφορά.Τα παιδιά τραγούδησαν με κέφι καλοκαιρινό τα λόγια της αγάπης και μοίρασαν δροσιά και ζωντάνια τους καλεσμένους.Κάθε τραγούδι είχε σαν προπομπό κι από ένα υπέροχο σκετσάκι με κουκλοθέτρο από κούκλες που είχαν φτιάξει τα ίδια υπό την καθογήγηση τηε κας Λάγιου Αναστασίας.

Τα παιδιά είναι ένα παράδειγμα τέτοιας ανυπόκριτης αγάπης.Δίνουν χωρίς να το ξέρουν την αισιοδοξία τους και την ομορφιά της καρδιάς τους χωρίς να ζητούν το αντίτιμό τους. Γι αυτό λοιπόν τι πιο ταιριαστό να τραγουδάνε το περιβόητο «Εγώ θα σ’αγαπώ και μη σε νοιάζει».

Η γιορτή έκλεισε με συγκινητικά βίντεο από τη σχολική ζωή των αποφοιτούντων μαθητών της ΣΤ,όπως συνηθίζεται και με κεράσματα που είχαν ετοιμάσει όπως πάντα με δοτικότητα τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.Καλό καλοκαίρι!

Συμβουλές προς τους γονείς, για ένα χαρούμενο και ασφαλές καλοκαίρι

Από τον κ. Χολέβα Νικόλαο, Σύμβουλο Εκπαίδευσης 7ης Θέσης Δασκάλων Π.Ε. Αχαΐας

Εδώ μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συμβουλές για τα παρακάτω θέματα:

  • Προτάσεις προς τους γονείς των μαθητών Α΄ τάξης για αξιοποίηση των καλοκαιρινών διακοπών
  • Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων στις αγροτικές περιοχές
  • Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων στη θάλασσα

Προτάσεις προς τους γονείς των μαθητών Α΄ τάξης για αξιοποίηση των καλοκαιρινών διακοπών

Προτάσεις-προς-τους-γονείς-μαθητών-Α-τάξης

Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων στις αγροτικές περιοχές

Έντυπο-1

Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων στη θάλασσα

Έντυπο-2

Τα παιδιά του Ερύμανθου παίζουν ποδόσφαιρο

Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε το σχολικό πρωτάθλημα μίνι ποδοσφαίρου για τα Δημοτικά Σχολεία Δήμου Ερυμάνθου,το οποίο διοργάνωσε το Γραφείο Φυσικής Αγωγής & Σχολικού Αθλητισμού της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Μια δράση πολύ πετυχημένη που αγάπησαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί. Οι αγώνες έγιναν στα γήπεδα του Κτήματος Γουρδούπη στην περιοχή Ρέντες Χαλανδρίτσας, στους οποίους συμμετείχε και το σχολείο μας με τους  μαθητές της Ε΄ και  της ΣΤ΄ τάξης.Ευχαριστούμε το Γραφείο Φ.Α. για τη διοργάνωση,τους εκπαιδευτικούς Φ.Α. για την υλοποίηση και υποστήριξη, καθώς και το Κτήμα Γουρδούπη για τη φιλοξενία.

1ο Βραβείο σε τοπικό διαγωνισμό φωτογραφίας

Το τιμητικό πρώτο βραβείο στον Τοπικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Αποτυπώνω τα υδάτινα συστήματα του τόπου μου», έλαβαν δύο μαθήτριες  του Σχολείου μας  που ανήκουν στην ομάδα μαθητών της Γ΄ τάξης. Η απονομή του βραβείου έγινε την Κυριακή το απόγευμα  στις  28 Μαΐου, στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, σε εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στο νερό, ως σημαντικό αγαθό που στηρίζει την αειφορία και ποιότητα ζωής.

Οι μαθήτριες  που απέσπασαν το πρώτο βραβείο είναι οι: Ελευθερία Ζαχαράκη και Έλλη -Ιουλία Ζαχαράκη, ενώ υπεύθυνη εκπαιδευτικός είναι η Δήμητρα Παπασάββα. Ο τίτλος της υπέροχης φωτογραφίας που βραβεύτηκε ήταν «Ποταμός Τιθεύς» και το βραβείο αφορούσε την κατηγορία Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας- Περιβαλλοντικά θέματα. Εκεί ακούστηκαν ομιλίες με θέμα το νερό, βραβεύτηκαν τα σχολεία που διακρίθηκαν στον Τοπικό Διαγωνισμό φωτογραφίας «Αποτυπώνω τα υδάτινα συστήματα του τόπου μου» και παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες δράσεις που προετοιμάζει το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (Μουσειοσκευές, ψηφιακή έκθεση εικονικής πραγματικότητας κ.ά.) με θέμα το νερό.

Μεσολόγγι: πολιτεία των ηρώων και του αλατιού

Η ημερήσια εκδρομή μας στο Μεσολόγγι ήταν μια εξόρμηση στην ιστορία και τον πολιτισμό του. Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη σημείο αναφοράς για την επανάσταση του ’21 και ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος για την οικονομία της Ελλάδας αφού εκεί βγαίνει το μεγαλύτερο κομμάτι παραγωγής αλατιού στη χώρα μας.

Αυτά τα χώματα ανακηρύχθηκαν ιερά, και αποκαλούνται ως Ιερά Πόλις λόγω της αυτοθυσίας των αγωνιστών κατά την έξοδο του Μεσολογγίου/Ο ξεναγός στον κήπο των ηρώων μας πληροφόρησε ότι δύο μόνο πόλεις έχουν αυτήν την τιμή, δηλαδή να αποκαλούνται ιερές: Το Μεσολόγγι και το Άλαμο των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρεθήκαμε λοιπόν στον κήπο όπου οι ήρωες έδωσαν τη ζωή τους και στη μνήμη τους φτιάχτηκαν τύμβοι, ηρώα και τάφοι. Ένα μνημείο μοναδικό στην Ελλάδα, ένα μάθημα ιστορίας και πατριδογνωσίας που συγκλονίζει και διδάσκει αυτογνωσία, φιλοπατρία και αλληλεγγύη. Ειδικά τα μνημεία που αναφέρονται σε φιλέλληνες είναι εκείνα που σε κάνουν να θαυμάζεις και να απορείς πώς βρέθηκαν τόσοι άνθρωποι εκτός δουλείας που προσέτρεξαν να βοηθήσουν στο ελληνικό ζήτημα.

Κατά τα άλλα ο κήπος είναι μια όαση δροσιάς, κατάφυτος όπου τα παιδιά απόλαυσαν ξεκούραση και φαγητό στις φιλόξενες σκιερές γωνιές του.

Κατόπιν κατευθυνθήκαμε στην Τουρλίδα σε ένα τοπίο μοναδικό με τη λεπτή λωρίδα γης ανάμεσα στα νερά της λιμνοθάλασσας και επισκεφθήκαμε το επίσης μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο άλατος. Σε αυτό πληροφορηθήκαμε τα πάντα για το αλάτι από την πρώτη του εμφάνιση ως τις μέρες μας. Με υπέροχες φωτογραφίες και πολλά αντικείμενα που σχετίζονται με το αλάτι και την ιστορία του διαβήκαμε τα δωμάτιο του μουσείου γεμάτοι θαυμασμό. Εκεί που μείναμε όμως στήλες άλατος ήταν στο δωμάτιο που εκτίθονταν πολλά αντικείμενα και προϊόντα που περιέχουν αλάτι. Πρόκειται για 14000 διαφορετικές χρήσεις του! Απίστευτο. Όχι τυχαία, λοιπόν το θεωρούσαν και είναι λευκός θησαυρός.

Η εκδρομή μας έκλεισε με φαγητό και αναψυχή στην παραλία. Τα παιδιά κατευχαριστημένα ολοκλήρωσαν μια γεμάτη μέρα τραγουδώντας στην επιστροφή, πλούσια σε εμπειρίες και όμορφα όνειρα, ελπίζουμε.

Γίνομαι ξεναγός για δεύτερη φορά στον τόπο μου

Σε συνέχεια υλοποίησης του Ευρωπαΐκού Προγράμματος: «Learning from the extremes” με τίτλο: « Γνωρίζω τον τόπο μου – Γνωρίζω τον τόπο του συμμαθητή μου» υποδεχτήκαμε την Τετάρτη 7 Ιουνίου τους συμμαθητές μας αυτή τη φορά από το Δημοτικό Σχολείο Φαρρών. Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου,ο οποίος αποτελεί την μητρόπολη της Χαλανδρίτσας.Ρόλο πρωταγωνιστή και οικοδεσπότη  είχαν οι μαθητές της Δ ’ τάξης . Εκεί οι μαθητές της Δ΄ τάξης αξιοποίησαν τις γνώσεις τους και μετέφεραν στους συμμαθητές τους με παραστατικό τρόπο όλα όσα γνώριζαν για την ιστορία του Ναού με τη βοήθεια του π. Νικόλαου. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα παιδιά και συνάμα συγκινητικό για όλους μας. Στη συνέχεια, βρεθήκαμε στον Αρχαιολογικό Χώρο της περιοχής, τον Μυκηναΐκό Οικισμό, όπου οι μαθητές της Στ ΄τάξης με τον δάσκαλό τους ανέλαβαν τον ρόλο του ξεναγού στην περιοχή. Ολοκληρώσαμε τη δράση μας με την υποδοχή όλων των μαθητών στο χώρο του σχολείου για ξεκούραση και κέρασμα, το οποίο είχε  αναλάβει  ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Έκπληξη για τα παιδιά ήταν το σταυρόλεξο με τα μνημεία της Χαλανδρίτσας που παίξαμε όλοι μαζί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου,αξιοποιώντας τον εξοπλισμό που αποκτήσαμε από το Πρόγραμμα.

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Φαρρών και τη Διευθύντριά του,κ. Βασιλική Γκολώνη για τη συνεργασία, τον π. Νικόλαο Δεκή και  τους εργαζόμενους στον Αρχαιολογικό χώρο για τη φιλοξενία και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που στέκεται αρωγός σε κάθε μας βήμα.

Φίλοι κι όχι εχθροί στο διαδίκτυο μαζί

Οι μαθητές/τριες της Α τάξης με το δάσκαλό τους συμμετείχαν σε πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο: ” «Φίλοι κι όχι εχθροί, στο δι@δίκτυο μαζί» Στόχος του είναι η διερεύνηση της έννοιας του Διαδικτύου, η αναγνώριση των κινδύνων και της αρνητικής επίδρασής του, αλλά και των πλεονεκτημάτων και των θετικών στοιχείων που μπορεί να προσφέρει στην καθημερινότητα, η καλλιέργεια κριτικής σκέψης στη χρήση των θετικών και στην αποφυγή των αρνητικών και η διάδοση της γνώσης σχετικά με αυτό ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές… Το βίντεο που ακολουθεί είναι ένα δείγμα από τις δραστηριότητες που έκαναν τα παιδιά με θέμα το διαδίκτυο.

Γιορτή λήξης

Σας προσκαλούμε στη Γιορτή Λήξης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και ώρα 7.30 το απόγευμα στην αυλή του σχολείου μας.

Το ταξίδι της ανακύκλωσης ξεκινά…

23 τσουβάλια με πλαστικά καπάκια ξεκίνησαν το ταξίδι για την ανακύκλωσή τους. Ευχαριστούμε άλλη μια φορά όλες και όλους σας μαθητές/μαθήτριες,γονείς,θείες,θείους,παππούδες,γιαγιάδες,νονά,νονός,φίλες/φίλους,γνωστούς,γείτονες για την προσφορά αλληλεγγύης που επιδείξατε στον συνάνθρωπο και αγάπης προς το περιβάλλον. Ακόμα ευχαριστούμε τον Δήμο Ερυμάνθου για τη δωρεάν μεταφορά  τους. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος! Συνεχίζουμε να συλλέγουμε καπάκια κάθε  είδους!

1) τα συγκεντρώνουμε στο χώρο του σχολείου

2) τα συσκευάζουμε

3) και τα αποστέλλουμε με τη βοήθεια των Υπεύθυνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της  ΔΙΠΕ &ΔΙΔΕ Αχαΐας κ. Ελένης Αντωνακοπούλου και Ιωάννας Παπαϊωάννου  σε εργοστάσιο επεξεργασίας και εκείνοι μας διαθέτουν εκπαιδευτικό υλικό ή άλλο εξειδικευμένο εξοπλισμό που χρειάζονται τα ειδικά σχολεία της περιοχής μας.

Και του χρόνου περισσότερα! Και του χρόνου περισσότερα!

Ημέρα Περιβάλλοντος

Μαζί για το δάσος(Ζω καλά; Ζεις καλύτερα!)

Το δάσος μιλάει; Φυσικά. Και τι μας λέει; Ακούμε τα λόγια του ανέμου να λένε «δροσιά», το τραγούδι των πουλιών να μας ξυπνά, το θρόισμα των φύλλων να μας νανουρίζει. Τα δώρα του μας απασχόλησαν τον τελευταίο καιρό. Είναι τόσα πολλά, αμέτρητα θα λέγαμε. Μας έβαλαν σε διαδικασία να υπολογίσουμε πόσα πολλά παίρνουμε από αυτό και πόσα ελάχιστα, αλλά απαραίτητα πρέπει να του δίνουμε.

Η επίσκεψη στον Προφήτη Ηλία για μελέτη από κοντά, τα βιβλία που μας δώρισαν κι αφορούν το δάσος και τη ζωή τους, οι σελιδοδείκτες που φτιάξαμε, η παρουσίαση της αφίσας, τα παιχνίδια που παίξαμε, οι εθελοντές πυροσβέστες που μας είπαν τόσα πράγματα, είναι μερικά μόνο πράγματα που σκεφτήκαμε σαν ανταπόδοση στην ζωή που μας παρέχει.

Αφού λοιπόν κατανοήσαμε πόσο απαραίτητη είναι η διατήρηση της ζωής του δάσους, σκεφτήκαμε ένα σύνθημα που μοιάζει σαν να το ζητάει το ίδιο το δάσος: «Ζω καλά; Ζεις καλύτερα!». Αυτή είναι μια απλή αλήθεια. Το δάσος, το δέντρο ,το φυτό δεν είναι απλά διακοσμητικά στοιχεία και συμπληρώματα του τοπίου που ότι ώρα θέλουμε τα σβήνουμε. Είναι κομμάτι μας, τμήμα της ζωής μας. Οι πνεύμονές μας επικοινωνούν μαζί τους σαν μέσα από αόρατους σωλήνες και ρουφάνε το οξυγόνο τους που τόσο απαραίτητο είναι για την αναπνοή μας.

Άρα λοιπόν αποδεχόμαστε το δάσος όπως αποδεχόμαστε τους φίλους μας, το διατηρούμε ζωντανό σαν κομμάτι του οργανισμού μας, γιατί είναι.

Ας ζήσει λοιπόν αυτό καλά και εμείς καλύτερα.Και αυτό δεν είναι παραμύθια, παρά η αλήθεια.