Συμμετοχή στο Παζάρι της «ΦΛΟΓΑΣ»

Η Δ/νση Π.Ε. Αχαΐας και το Τμήμα Αγωγής Υγείας συνδιοργανώνει με τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ»  ανοιχτή εορταστική εκδήλωση με θέμα: «40 Χρόνια ‘ΦΛΟΓΑ’. Αγάπη δίχως όρους…»το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 10.00 – 14.00 στον πεζόδρομο της οδού Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα. Ευρύτερος στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων για τον καρκίνο στα παιδιά, η διάδοση του μηνύματος της ΦΛΟΓΑΣ και η γνωστοποίηση του έργου της. Το σχολείο μας συμμετέχει: α)με τη λειτουργία ενός πάγκου στον οποίο θα διατίθενται κατασκευές(στολίδια, κάρτες) που δημιούργησαν τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς, β)με παρουσίαση  χορωδίας που επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός της Μουσικής και γ)με ωραία εδέσματα και γλυκίσματα από τις μητέρες και γιαγιάδες των παιδιών. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας να συμμετέχετε στο Παζάρι.

Η Όμορφη πόλη-Καλοκαιρινή γιορτή

 Στις  15 του Ιούνη έκλεισε μια ακόμη χρονιά. Μια χρονιά με δυσκολίες αλλά και με χαρές. Τελικά ευτυχήσαμε να ανταμώσουμε διά ζώσης αυτή τη φορά όπως παλιότερα. Και να τραγουδήσουμε.

Άλλη μία έκτη μας αποχαιρέτησε. Ξετυλίγοντας τα ταλέντα της και τραγουδώντας τη Μυρτιά Του Θεοδωράκη. Όλη η γιορτή ήταν αφιερωμένη στο μεγάλο συνθέτη. Και τα τραγούδια επιλεγμένα έτσι ώστε να ταιριάξουν και στον τίτλο της γιορτής που ήταν «όμορφη πόλη». Γιατί τελικά το ζητούμενο είναι αυτό, όσο κι αν μοιάζει ουτοπία με όσα διαδραματίζονται γύρω μας. Μια όμορφη πόλη, μια κοινωνία δίκαιη και με ίσες ευκαιρίες γι όλους. Τα παιδιά γι’ αυτό τραγούδησαν προχτές. Κάτι σαν επίκληση στο ωραίο και το δυνατό. Στο όχι και τόσο ανέφικτο όνειρο του να συνδυάσουμε μια όμορφη ζωή και παράλληλα μια ζωή βασισμένη σε κανόνες. Μήπως και το σχολείο αυτό δε διεκδικεί; Να γίνει η μικρογραφία μιας όμορφης πόλης που μεγαλώνοντας θα εξαπλωθεί και στις πραγματικές πόλεις. Αυτές τις πολυάσχολες ,τις θορυβώδεις.

Η γιορτή έκλεισε με  το Ζορμπά όπου τα παιδιά χόρεψαν καταπληκτικά, με την επίδοση των αναμνηστικών και των τίτλων και με το βιντεάκι των αναμνήσεων που έχει γίνει παράδοση πια και πάντα συγκινεί, ειδικά τους ενδιαφερόμενους γονείς και παιδιά της ΣΤ που αποχαιρετούν για πάντα την πρώτη νιότη κι επιχειρούν μια βουτιά στα νέα βαθιά νερά της επόμενης βαθμίδας εκπαίδευσης. Έτσι είναι όμως. Μια όμορφη πόλη οφείλει να παραμένει όμορφη και δεκτική και να αποχαιρετά με αγάπη τα μέλη της που «μεταναστεύουν» σε μια άλλη με σκοπό να την κάνει κι εκείνη όμορφη. Καλό καλοκαίρι σε όλους μας και καλή συνέχεια στα παιδιά μας στο νέο τους ακαδημαϊκό βήμα. Ραντεβού το Σεπτέμβρη με νέους κατοίκους!

Μια συγγραφέας στην οθόνη μας(μέρος 2ο)

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντησή μας με την κ. Σοφία Μαντουβάλου. Η πρώτη μάς βρήκε απομονωμένους τον καθένα από μας στα σπίτια μας. Η δεύτερη στις 30/5/2022 ήταν ελαφρώς πιο βελτιωμένη από άποψη συνθηκών. Αυτή τη φορά σύσσωμο το σχολείο συγκεντρώθηκε στο χώρο εκδηλώσεων και η συγγραφέας μας, παρακολούθησε από το σπίτι της αυτά που είχαμε ετοιμάσει: Πήραμε μερικά από τα ομορφότερα βιβλία της και δουλέψαμε πάνω σε αυτά. Το αποτέλεσμα αυτής της από κοινού εργασίας μας με τα παιδιά ήταν εξόχως πλούσιο και πολύπλευρο. Πέρα από τα μικρά θεατρικά, τις κατασκευές, τις ζωγραφιές, τις αφίσες, τα ποστεράκια και τα τραγούδια, τις αφηγήσεις, τις αναγνώσεις και τις γραπτές ιστορίες το μεγάλο μας κέρδος ακούει στο όνομα: φιλαναγνωσία. Γιατί πίσω από ένα ωραίο γραπτό έργο τέχνης κρύβεται κι ένα μυστικό μήνυμα: Διαβάζουμε για να μην σταματήσει το ταξίδι μας στη φαντασία. Κι όσο συνεχίζεται το ταξίδι μας στη φαντασία, εκείνη στο μυαλό μας βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, ξυπνάει από το λήθαργο της έτοιμης μασημένης τροφής, όπως είναι π.χ. η τηλεόραση. Κι αρχίζει τις «σκανδαλιές». Γεννάει συνεχώς «παιδιά» που ονομάζονται ιδέες. Ιδέες που μεγαλώνουν και γίνονται λέξεις στο χαρτί. Αυτές αποκτούν δική τους ζωή. Και σιγά-σιγά μας βοηθάνε να ζήσουμε κι εμείς άλλες φανταστικές ζωές και να κάνουμε τη σκέψη μας και τη ζωή μας λίγο καλύτερη και πιο πολύχρωμη. Και τον κόσμο μας πιο χαρούμενο και παιχνιδιάρικο.

Στη σημερινή γιορτή της φαντασίας λοιπόν, η συγγραφέας άφησε το μολύβι της να ξεκουραστεί και απόλαυσε τα παιδιά να της διηγούνται τις δικές τους περιπέτειες μέσα από τις εμπνεύσεις των βιβλίων της. Η εκπαιδευτικός της ένταξης κ. Διονυσία Καραμπουρνιώτη αφηγήθηκε το παραμύθι «Σοφούλι, το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά» με συνοδεία το μπαγλαμαδάκι της κι έκλεψε το ενδιαφέρον των παιδιών με την παραστατικότητα των κινήσεων και το χρώμα της φωνής της. Οι ζωγραφιές των παιδιών από την Α΄ τάξη γέμισαν την οθόνη με περίτεχνα πουλόβερ- τελευταία πλέξη της ζωγραφικής μόδας –εμπνευσμένα απευθείας από το βιβλίο «Σοφούλι ένα πρόβατο με χαρακτήρα που έπλεκε πουλόβερ».

Η Β΄ τάξη παρουσίασε διάφορες σκηνές με μικρά έξυπνα δραματουργικά τρυκ από το βιβλίο «Η οδοντογλυφίδα που έγινε ογδοντογλυφίδα». Η Τετάρτη τάξη απέδωσε  διασκευάζοντας το βιβλίο «Το αρχοντόπουλο που έγινε πύργος» με κέφι και ζωντάνια. Η Ε΄ έδωσε στο βιβλίο «Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια», ένα διαφορετικό τέλος, γράφοντας οι ίδιοι οι μαθητές δικές τους ιστορίες υποδυόμενα τις κότες και τα κοκόρια με ευρηματικότητα. Η Γ΄ έδωσε το άλλο από τα δύο τέλη από το ίδιο βιβλίο, σε χιουμοριστικό σκετς γραμμένο σε ομοιοκαταληξίες, κλείνοντας την ιστορία με ένα λαϊκό τραγούδι διασκευασμένο και ξεσηκώνοντας τα παιδιά με την σπιρτάδα της. Αληθινοί ηθοποιοί! Όλα τα παιδιά πάντως, έπαιξαν με τον γνωστό αθώο, τίμιο και γοητευτικό τους τρόπο. Η Στ΄ τέλος, έκλεισε τη γιορτή μας με εκπροσώπους της εκφράζοντας στη συγγραφέα απευθείας τις απόψεις της από το βιβλίο « Ο δάσκαλος με τα όνειρα στα μάτια» και συνομιλώντας για λίγο μαζί της. Η συγκίνηση από τη νέα αυτή μας συνάντηση ήταν διάχυτη. Και  η κ. Μαντουβάλου έδειξε πολύ ευχαριστημένη κι ενθουσιασμένη, δίνοντας στα παιδιά την υπόσχεση ότι την επόμενη φορά θα τα πούμε όλοι μαζί από κοντά στο σχολείο.

Το ελπίζουμε, κ. Μαντουβάλου, να έχουμε αυτήν την ευτυχία την τρίτη φορά που θα τα πούμε. Και τότε δεν θα μας δυσκολεύουν τη γιορτή ούτε η απόσταση, ούτε τα τεχνικά προβλήματα του ήχου που αντιμετωπίσαμε. Αλλά «κάθε εμπόδιο για καλό» δεν λέμε; Την επόμενη φορά λοιπόν δια ζώσης. Με οθόνες σβηστές και την σπίθα της χαράς και της ανυπομονησίας αναμμένη.

Τα τοτέμ που διδάσκουν

Όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε τοτέμ, δεν είχαμε ιδέα αν θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί και πώς. Κι όμως. Όχι μόνο κατορθώσαμε υπό την επίβλεψη του εικαστικού του σχολείου μας,  κ.Κουκουγιάννη Χρήστου, να έχουμε στα χέρια μας ,σε σύντομο χρονικό διάστημα 3 τοτέμ σε φυσικό ανθρώπινο μέγεθος, αλλά πετύχαμε και τον ουσιαστικότερο στόχο μας που ήταν η βιωματική μάθηση και η ανάπτυξη οικολογικής αντίληψης στους μικρούς μαθητές μας.

Γιατί εκείνοι εκπόνησαν το έργο με πολλή συγκέντρωση και υπομονή. Και φυσικά εισέπραξαν και την μεγάλη ικανοποίηση της δημιουργικότητας.

Αφού συνέλεξαν τα απαραίτητα υλικά όπως: τενεκεδένια  αλουμινένια κουτάκια διαφόρων μεγεθών, πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά εφημερίδας, χαρτοταινίες και διάφορα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, έκαναν τα τοτέμ με τη σύμπραξη της θερμότητας και της κόλας πάντοτε με κανόνες κι επίβλεψη. Όταν αυτά πήραν μορφή, χρησιμοποιώντας διάφορα χρώματα έδωσαν πνοή στο έργο και «ζωντάνεψαν» τα υλικά προσθέτοντας με χαρτί διάφορες λεπτομέρειες όπως δόντια, μάτια και δάχτυλα. Το αποτέλεσμα με την αληθοφάνειά του διασκέδασε τόσο τους δημιουργούς του, όσο και τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου. Τα τοτέμ τοποθετήθηκαν σε σημεία που εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν: Επισημαίνουν στα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο τα δύσκολα κι επικίνδυνα σημεία, όπως οι σκάλες, στα οποία μετακινούνται πια με περισσότερη προσοχή. Και μία ακόμα κατασκευή με μπουκαλάκια έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών, γιατί και η ίδια απαρτίζεται από τέτοια. Είναι δε, αρκετά εντυπωσιακή γιατί  «φωνάζει» από μόνη της τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε, όταν το φως παίζει μέσα στα διαφανή της τοιχώματα.

Τα παιδιά για μια ακόμη φορά απέδειξαν ότι όχι μόνο είναι ικανά να δημιουργούν ευφάνταστες κατασκευές, αλλά και να συμμετέχουν έμπρακτα σε έργα και πρακτικές που μεταμορφώνουν έναν σημερινό  μαθητή σε αυριανό πολίτη με οικολογική συνείδηση κι ενδιαφέρον για την ασφάλεια των συνανθρώπων του.

Δωρεά βιβλίων

Θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις εκδοτικές εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας και μας ενίσχυσαν στην δράση μας. Με την ευγενική τους προσφορά σε αξιόλογα βιβλία, αφίσες και σελιδοδείκτες ανανεώσαμε και εμπλουτίσαμε τις Γωνιές Βιβλίου στις τάξεις μας : http://www.vlassibooks.com

http://www.supercourse.gr

http://www.epbooks.gr

http://aiorabooks.com

http://www.apostoliki-diakonia.com.gr

http://www.athospublications.gr / www.stamoulis.gr

http://www.kokkiniklostibooks.gr

http://www.dioptra.gr

Δανειστική βιβλιοθήκη στην τάξη μας

Στα πλαίσια του προγράμματος αξιοποίησης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του σχολείου και θέλοντας ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την φιλαναγνωσία των μαθητών μας, δημιουργήσαμε «Γωνιά βιβλίου» στις τάξεις. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με προθυμία και συμμετείχαν στην τακτοποίηση και οργάνωση του χώρου. Ανέλαβαν επίσης χρέη βιβλιοθηκάριων συνεργαζόμενα αρμονικά μεταξύ τους καλλιεργώντας έτσι κοινωνικές δεξιότητες όπως επικοινωνία, συνεργασία και υπευθυνότητα.

«…Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε»

Πριν το Πάσχα συμμετείχαμε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής του Χαμόγελου του Παιδιού με τον τίτλο: «…αν ενωθούμε όλοι θα τα 
καταφέρουμε
», σχολικού έτους 2021-2022 που υλοποιείται υπό την έγκριση 
του Υπουργείου Παιδείας. Ο σκοπός του ανωτέρω διαγωνισμού είναι οι 
μαθητές/τριες να δημιουργήσουν έργα τέχνης ζωγραφικής  εμπνεόμενα από 
τη φράση του δεκάχρονου μικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου «…όλοι μαζί θα τα 
 καταφέρουμε», όπως έγραψε στο ημερολόγιό του την ιδέα και τελευταία 
επιθυμία του για να ιδρυθεί ένας σύλλογος που θα βοηθάει όλα τα παιδιά 
και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους. Μέσω της συμμετοχής των μαθητών/τριών στο διαγωνισμό, επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση των παιδιών και εφήβων στην αξία της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της προσφοράς. Είμαστε υπερήφανοι για τις συμμετοχές των παιδιών και θαυμάζουμε τα έργα για την αγνότητα και την καθαρότητα της σκέψης τους.Υπεύθυνοι υλοποίησης της δράσης οι εκπαιδευτικοί των Εικαστικών κ. Αστέριος Κεραμιδάς και Χρήστος Κουκουγιάννης.

Μια συγγραφέας στην οθόνη μας

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας του Παιδικού Βιβλίου θα βρίσκεται μαζί μας διαδικτυακά τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 η σπουδαία συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων,κ. Σοφία Μαντουβάλου.

Τρεχάτε και αρχίζει το ματς!

Σήμερα Παρασκευή 27 Μαΐου  πραγματοποιήθηκε το 2ο τουρνουά σχολικών αγώνων μίνι ποδοσφαίρου για τα Δημοτικά Σχολεία Βασιλικού, Ερυμάνθειας, Σταυροδρομίου, Φαρρών και Χαλανδρίτσας Δήμου Ερυμάνθου στις εγκαταστάσεις του Prevedos Center στο Βασιλικό.

Ευχαριστούμε την Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Σοφία Ταλαγάνη και Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Φωτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Εύα Μπερδένη  που υποστήριξαν τη δράση. Ευχαριστούμε τη Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας κ. Μαρίνα Καρδαρά και το νοσηλευτικό προσωπικό που πρόσφεραν τις  Πρώτες Βοήθειες στους/στις  μικρούς/μικρές ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ακόμα, θερμές ευχαριστίες  στον ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων κ. Λουκόπουλο για τη φιλοξενία, στους υπεύθυνους Φυσικής Αγωγής της Δ/νσης Π.Ε. Αχαΐας κ. Αναστάσιο Μιχαηλίδη και κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο για την διοργάνωση και τέλος στους Γυμναστές μας που ανέλαβαν τη διαιτησία και την ευθύνη υλοποίησης της δράσης.

Μαθητές και μαθήτριες  γνωρίστηκαν,  δοκίμασαν τις δυνάμεις τους ,έπαιξαν με πάθος και βγήκαν όλοι  νικητές! Κάποιοι μάλιστα χάρηκαν που βρέθηκαν με αγαπημένους φίλους.

Τελικά, είναι ωραίο να βρίσκεσαι με φίλους! Είναι ωραίο να χαίρεσαι το παιχνίδι και να ομολογείς πως αξίζει να βρισκόμαστε να παίζουμε, πότε να κερδίζουμε και πότε να χάνουμε. Έτσι είναι το παιχνίδι!!

Τι είναι η Γαλλοφωνία και γιατί τη γιορτάζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο;

Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1970 στο Παρίσι και αποτελείται από 80 κράτη τα οποία μιλούν τη γαλλική γλώσσα ως μητρική, δεύτερη ή ξένη. Το σύνθημα τους είναι ισότητα, αλληλοσυμπλήρωση και αλληλεγγύη. Τον Μάρτιο λοιπόν, τα κράτη –μέλη της Γαλλοφωνίας, περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι, γιορτάζουν με διάφορες εκδηλώσεις αυτή την ημέρα και έχουν  μία κοινή φιλοδοξία: τη δημιουργία κρατών δικαίου και την ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλίας.

Γιορτάσαμε κι εμείς την Ημέρα της Γαλλοφωνίας στο σχολείο μας και σας παρουσιάζουμε τις αφίσες από τα παιδιά της Ε και Στ δημοτικού.