Ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά

Δανειστήκαμε τον τίτλο του ομότιτλου βιβλίου του Πάνου Βαλαβάνη για να περιγράψουμε την εκπαιδευτική δράση που υλοποιούμε και τη φετινή χρονιά στο σχολείο μας με θέμα: «Οι ανασκαφές και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής του Δήμου Ερυμάνθου».  Με αφορμή το πρόγραμμα: « Γνωρίζω τον τόπο μου και τον τόπο του συμμαθητή μου » προγραμματίστηκε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 η δράση στον χώρο του σχολείου από τη Μουσειοπαιδαγωγό κ. Αλεξία Μπαρδάκη και την Αρχαιολόγο κ. Κωνσταντίνα Ακτύπη για τους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης.

Τα παιδιά για ένα δίωρο έζησαν μέσα από ρόλους παρόμοιους τη ζωή των ανθρώπων που για πολλές χιλιάδες χρόνια κατοικούσαν στον ίδιο ακριβώς όμορφο τόπο. Εκεί έχτισαν τα σπίτια τους και τους ναούς τους , εκεί ζούσαν και πέθαιναν, από εκεί περνούσαν εχθροί, σεισμοί και άλλες καταστροφές. Οι άνθρωποι όμως ήταν δυνατοί κι επέμεναν και ξανάχτιζαν τα σπίτια τους πάνω στον λόφο, θάβοντας κάθε φορά από κάτω τα παλιά ερείπια. Έτσι ο λόφος όλο και μεγάλωνε κρύβοντας μέσα του όλα τα μυστικά των παλιότερων ανθρώπων που έζησαν εκεί. Μια μέρα ήρθε ο αρχαιολόγος, άρχισε την ανασκαφή και κατάφερε με μεγάλη υπομονή να αποκαλύψει όλα τα μυστικά του λόφου.

Με τη βοήθεια λοιπόν των δύο κυριών, τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως και οι άνθρωποι εκείνης της μακρινής εποχής είχαν τις ίδιες ανάγκες που έχουν και οι σημερινοί, αλλά διαπίστωσαν πως η ζωή τους λόγω των τότε συνθηκών είχε και κάπως διαφορετική όψη. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής τους είναι σίγουρο ότι δεν θα βλέπουν μόνο πέτρες…