Μια συγγραφέας στην οθόνη μας

Καμιά φορά οι συγγραφείς δεν μας επισκέπτονται μόνο μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους, αλλά κι από το παράθυρο της οθόνης μας. Στην εποχή μας δεν είναι καθόλου παράξενο αυτό. Τα παράθυρά μας τώρα ανοίγουν προς τα μέσα, για να βλέπουμε όλο τον κόσμο.

Έτσι ένα μεσημέρι η κ. Μαντουβάλου βρέθηκε στην ίδια γειτονιά, μαζί μας και γνωριστήκαμε. Μας πρότεινε να προσπαθήσουμε να μυρίσουμε τα λουλούδια στο δωμάτιό της, κι εμείς της δείξαμε τις ζωγραφιές μας. Ύστερα μιλήσαμε κι όσο μιλούσαμε τόσο καταλαβαίναμε, ότι σάμπως κι εκείνη ήταν μια δασκάλα, λίγο διαφορετική βέβαια, που γράφει τις ιστορίες, που τις παίρνουν οι δάσκαλοι και τις διηγούνται στα παιδιά.

Και κάπως έτσι καταλαβαίνουμε, πως αν δεν υπήρχατε εσείς τα παιδιά, δεν θα υπήρχαν και ιστορίες για να τις πάρουν οι συγγραφείς, να τις γράψουν στο χαρτί και να έρθουν οι δάσκαλοι με τη σειρά τους να τις διαβάσουν και να τις ευχαριστηθούν τα παιδιά. Με λίγα λόγια εσείς τα παιδιά είστε η έμπνευση όλων!

Εσείς φτιάχνετε τις δικές σας ιστορίες χωρίς να το ξέρετε και οι συγγραφείς όπως η κ. Μαντουβάλου έρχονται και τις μαζεύουν από τον άνεμο σαν πεταλούδες, τις βάζουν στο χαρτί και τις αφήνουν ελεύθερες να πετάξουν στις καρδιές των μικρών και των μεγάλων.

Τέτοιες ιστορίες φτιάχνει και η συγγραφέας μας, ωραίες, αστείες και λυπητερές, έγχρωμες κι ασπρόμαυρες, γλυκές και μελαγχολικές. Όπως είναι ακριβώς κι ο κόσμος μας.

Μόνο που υπάρχει ένα μυστικό. Οι ιστορίες αυτές είναι βαθιές λιγάκι σαν το πηγάδι, και για να πάρουμε τα μυστικά τους πρέπει να ρίξουμε τον κουβά μας προσεκτικά, μέχρι κάτω στον πάτο του πηγαδιού για να πιάσουμε το πιο δροσερό νερό τους. Κι ύστερα, όταν θα ξεδιψάσουμε, θα γνωρίζουμε τόσα πολλά κι όμορφα μυστικά που δεν θα ’ναι πια μυστικά. Θα είναι αλήθειες, ωραίες και συγκινητικές που θα μας κάνουν, όχι μόνο να καταλαβαίνουμε τον κόσμο μας καλύτερα, αλλά θα τον κάνουν και καλύτερο! Γι αυτό, παιδιά, συνεχίστε να ονειρεύεστε, να ζωγραφίζετε και να γράφετε τις δικές σας ιστορίες και κυρίως να διαβάζετε βιβλία.

Εκεί θα συναντήσετε, μέσα-μέσα στις λέξεις, άμα κοιτάξετε καλά, την εικόνα σας. Θα δείτε το πρόσωπό σας καθαρά. Και θα σας χαμογελάει.

Κ. Μαντουβάλου, σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.