Ένα ταξίδι στο παρελθόν…

Το σχολείο μας έχει την τύχη και την τιμή να βρίσκεται δίπλα από τον Αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού Οικισμού Χαλανδρίτσας, ενός από τους πιο σημαντικούς αρχαίους οικισμούς της Δυτικής Ελλάδας.

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας με μεγάλη χαρά την αρχαιολόγο κ. Κωνσταντίνα Ακτύπη και τη μουσειοπαιδαγωγό κ. Αλεξία Μπαρδάκη, οι οποίες μας βοήθησαν να ταξιδέψουμε σ’ αυτό το τόσο μακρινό αλλά και τόσο κοντινό μας μέρος.

Μέσα από μια όμορφη παρουσίαση ταξιδέψαμε χιλιάδες χρόνια πριν, στην Προϊστορική Εποχή του Χαλκού. Με δύο φανταστικούς ήρωες, τη Νυθώ και τον Κέλη, δύο παιδιά που ζούσαν στο μυκηναϊκό χωριό πάνω στον λόφο της Χαλανδρίτσας, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς τους, γνωρίσαμε πολλά πράγματα για την καθημερινή τους ζωή. Είδαμε πώς ήταν το σπίτι τους, τι φορούσαν, ποιες ήταν οι καθημερινές ασχολίες των παιδιών και των μεγάλων, πώς εξασφάλιζαν και προετοίμαζαν την τροφή τους, τι εργαλεία και σκεύη χρησιμοποιούσαν και πώς γιόρταζαν για να τιμήσουν τη μεγάλη θεά της Γονιμότητας. Μέσα από όλα αυτά, τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι μετά από χιλιάδες χρόνια υπάρχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία με τη σημερινή εποχή όσον αφορά σε κάποιες καθημερινές συνήθειες αλλά και ασχολίες, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν τα αντίγραφα εργαλείων από οψιανό, ένα σκουρόχρωμο ηφαιστειακό πέτρωμα που προμηθεύονταν εκείνη την εποχή από τη Μήλο και λόγω της σκληρότητας και της ανθεκτικότητάς του το χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή αιχμηρών εργαλείων και όπλων.

Στο τέλος τα παιδιά ευχαρίστησαν την κ. Ακτύπη και την κ. Μπαρδάκη για αυτό το μοναδικό ταξίδι προσφέροντάς τους λουλούδια από τους κήπους των σπιτιών τους.