Η γιορτή της Κρέπας στη Γαλλία – La Chandeleur en France

Η γιορτή της Chandeleur στη Γαλλία, που λαμβάνει χώρα στις 2 Φεβρουαρίου, είναι γνωστή και ως η μέρα της κρέπας. Σε κάθε σπίτι της Γαλλίας, αυτή τη μέρα αναβιώνει ένα παλιό έθιμο: η παρασκευή κρέπας. Αυτή η παράδοση έχει ρίζες σε έναν παλιό μύθο που λέει ότι, αν η νοικοκυρά δεν έφτιαχνε κρέπες την ημέρα της Chandeleur, η σοδειά του σιταριού θα καταστρεφόταν όλη τη χρονιά.

Επιπλέον, η παρασκευή της κρέπας συνήθως συνδυάζεται με το έθιμο του χρυσού νομίσματος. Οι άνθρωποι στα χωριά συχνά ρίχνουν ψηλά την πρώτη έτοιμη κρέπα με το δεξί τους χέρι, κρατώντας ένα χρυσό νόμισμα στο αριστερό τους χέρι. Στη συνέχεια, το νόμισμα τοποθετείται μέσα στην κρέπα και αυτή περνά από τα χέρια όλης της οικογένειας προτού τοποθετηθεί στη ντουλάπα του αρχηγού του σπιτιού, όπου θα παραμείνει μέχρι την Chandeleur της επόμενης χρονιάς. Συνήθως, το χρυσό νόμισμα δίνεται στον πρώτο φτωχό που επισκέπτεται το σπίτι. Αν όλα αυτά τα βήματα τηρούνται, η παράδοση υπόσχεται ότι η οικογένεια θα έχει αρκετά χρήματα για όλη τη χρονιά.

Στο σχολείο μας, στα πλαίσια του πολιτισμικού μέρους του μαθήματος γαλλικών, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας των Γαλλικών, κυρίας Αργυρώς Καρακάση, γιόρτασαν με μεγάλη χαρά την ημέρα της κρέπας.

Εξοικειώθηκαν με το έθιμο πραγματοποιώντας τη δική τους εκδοχή. Έφεραν υλικά από το σπίτι και έφτιαξαν με τη βοήθεια της κ. Αργυρώς κρέπες στο σχολείο τις οποίες απολαύσαμε δίνοντας θερμά συγχαρητήρια!